Hur blir man en glasmästare?

För att bli en glasmästare eller glastekniker krävs det att man går gymnasieprogrammet bygg. I någon av de varianter som finns och detta beror till stor del på vilken skola du väljer.  Skolan som du väljer för att bli glasmästare måste erbjuda ett bygg eller hantverksprogram. För att det ska vara möjligt att utbilda sig till glasmästare.  Det är precis som alla andra gymnasieutbildningar en utbildning på tre år. Och har precis som alla andra utbildningar olika inriktningar. Så att en person som vill bli glasmästare eller glastekniker måste välja den inriktningen under studietiden.

Bli glasmästare utan gymnasieutbildning

Att kunna bli en glasmästare utan att ha fått utbildningen på gymnasiet är inte lätt då det kräver att du kan hitta antingen en utbildning som riktar in sig på de som antingen redan gått gymnasiet eller som passerat åldern då man får börja eller att bli lärling. Även om det säkert finns utbildningar på olika högskolor och andra skolor som kan leda till att man blir en glasmästare så är det vid skrivande stund inte många som erbjuds så är det vi rekommenderar att du kontaktar ett företag som arbetar med glas för att bli lärling.

Även om det talats mycket om lärlingsplatser så finns det inte speciellt många och företag inom glasmästeri har oftast så mycket jobb att de inte riktigt har tiden att lära upp människor. Det gör att det bästa sättet att bli en glasmästare eller glastekniker är att gå gymnasiet med den inriktningen som leder till detta.

Efterfrågan på glasmästare

Det som arbetsförmedlingen skriver är att yrket glasmästare eller glastekniker har enormt stora chanser till jobb. Det är många som inom en snar framtid kommer att gå i pension. Det kommer även i och med att Sverige vid skrivande stund befinner sig i en högkonjunktur byggas otroligt mycket. Det gör att de närmaste tio åren så kommer vi att se en stor efterfrågan på glasmästare och glastekniker.

Om man redan har gått ut gymnasiet och vill utbilda sig till glasmästare. Då finns det som redan nämnts två sätt att göra detta. Det vanligaste är att man försöker hitta en utbildning. Men fördelen man får som lärling är att man också får en lön. Det betyder att man inte behöver ta studielån under tiden som man blir glasmästare. Man kan då även under lärlingstiden följa med på riktiga jobb. Då får man arbeta med saker som man vet är viktiga att kunna inför framtiden.

Sammanfattning om hur man blir en glasmästare

För det första krävs det för att bli en glasmästare en utbildning som man skaffar sig. Genom att gå programmet bygg i dess olika variationer med inriktning mot glasmästare eller glastekniker på gymnasiet. Om man inte gick gymnasiet och fortfarande kan söka in till en gymnasieskola så är de det bästa alternativet. Om man är för gammal eller redan gått gymnasiet kan man vända sig till skolor som erbjuder hantverksutbildningar. Detta för att se om de har några sådana kurser. Eller att vända sig direkt till ett företag inom glasmästeri för att bli lärling.