Vilken är din närmaste veterinär i Lerum?

En veterinär kallas en person som arbetar med sjukvård för djur. Innan man får lov att benämna sig själv som veterinär krävs det att man har en godkänd veterinärlegitimation. För att få en legitimation krävs det att man avslutar en veterinärutbildning. Om man sedan blir godkänd för utbildningen så utfärdas legitimationen av jordbruksverket. Kortfattat kan man säga att veterinärers huvudsakliga arbetsområde är medicinsk behandling av olika typer av djur.

Lerum ligger en bit utanför Göteborg och i Lerum finns det en veterinärklinik som heter Lerums djurklinik. En fördel med Lerums djurklinik är att de erbjuder akut veterinärvård vilket är en mycket bra service om ett djur skulle råka ut för något akut under tider som de flesta kliniker håller stängt. Det är vanligt att kliniker specialiserar sig på vissa typer av djur. Många veterinärkliniker kan givetvis ta emot alla djur men att specialisera sig på exempelvis smådjur gör att många väljer att vända sig till just en smådjursklinik istället för en vanlig klinik. I Lerum finns det en klinik som heter Smådjurskliniken i Lerum. De har specialiserat sig på smådjur och dit kan man komma med de flesta sällskapsdjur som hund, katt, kanin och många andra typer av djur.

Jour som veterinär

Vidare är det vanligt att veterinärer kan arbeta på jour. Det är ungefär detsamma som att en veterinärklinik erbjuder akutvård. Men jour kan även innebära att en utbildad veterinär kommer till ditt hem och utför akutvård på ditt djur. Exempelvis så erbjuder Lerums djurklinik beredskapsjour dygnet runt, det innebär att de har personal som är redo för att börja jobba om det exempelvis inkommer ett samtal från en djurägare som har problem med sitt djur.

En tumregel är att akutvård och jourvård brukar vara mycket dyrare än vanlig vård under veterinärklinikernas ordinarie öppettider. Om man känner sitt djur väl så märker man om djuret mår dåligt, men man ska aldrig tveka på att kontakta en veterinär oavsett tidpunkt om man känner på sig att något är fel med djuret. Däremot kan det vara smart att boka in rutinbesök hos en veterinär i Lerum under ordinarie öppettider. Ett rutinbesök kan innebär att en veterinär undersöker ditt djur och gör en hälsokontroll så att man kan se så att allt är bra med djuret. Om man gör regelbundna besök hos en veterinär för att kontrollera sitt djurs hälsa så minskar också risken för att man behöver akut kontakta en veterinär.

Om man vill arbeta som veterinär i Lerum krävs det som i resten av Sverige att man har en veterinärutbildning. I Sverige kan man utbilda sig till en legitimerad veterinär på universitetet. Det är en väldigt populär utbildning och ibland räcker inte platserna till för alla som vill utbilda sig till veterinär. Man kan genmföra sin veteinärsutbildning utomlands, det rekommenderas då att man väljer ett land som tillhör EU eftersom EU har gemensamma utbildningsregler för veterinärer. Sedan måste man ansöka om att få sin veterinärlegitimation godkänd i landet som man sedermera vill arbeta i. Lönen för en utbildad veterinär varierar något beroende på var i landet man arbetar men den brukar ligga på mellan 28 000 kr och 33 000 kr.

veterinär i Lerum