Plexiglas

Plexiglas är ett varumärke och en produkt som tillverkas av akrylplast. Det är därför ingen egen plasttyp utan är som sagt bara ett varumärke som används. Däremot så är de det namnet som de flesta av oss känner till för akrylplast. Då det är ytterst få som dagligen talar om akrylplast utan istället talar om plexiglas. Det är helt enkelt samma sak men med olika namn. Man får däremot inte blanda ihop att när man talar om plexiglas så menar man helt enkelt en produkt av varumärket plexiglas. Men om man istället pratar om akrylplast så menar man all akrylplast inklusive plexiglas. Något som kan vara lite förvirrande om man känner sig osäker på vad som egentligen menas med de olika termerna.

Plexiglas är ett varumärke och en produkt som tillverkas av akrylplast

För de som inte känner till historien bakom akrylplast så uppfanns det av ett misstag 1933 i Tyskland. Uppfinnaren som senare skapade ett stort företag som just sålde akrylplast försökte kombinera två glasrutor. Han hoppades att på det sättet skapa ett starkare och mer hållbart glas för framförallt fönster. Något som han i en viss mån faktiskt lyckades med då plexiglas kan användas som en starkare variant av just fönster.

Även om det inte riktigt blev som han tänkt sig så var det en väldigt viktig uppfinning.

Köpa plexiglas

Att köpa plexiglas är inte speciellt svårt. Det finns gott om butiker som säljer plexiglas och framförallt på nätet så finns det ett stort utbud av olika butiker med stora sortiment. Något som kan vara svårt är om man behöver större skivor av plexiglas då det inte är något som alla butiker har på lager. Då kan man oftast be dessa att ta in det man faktiskt vill ha. Då plexiglas från grunden är helt färglös så kan det vara en faktor att tänka över ordentligt. Vad är det för färg du faktiskt vill ha på dina plexiglas eller är ofärgat det rätta.

För plexiglas kan infärgas i nästan ett oändligt antal olika färger. Något som gör det väldigt användbart då det går att kombinera med nästan vilken färgkombination som helst. Om man inte redan har en butik man känner till så är en internetsökning det enklaste sättet att hitta en sådan. Man kan även använda sig av de prisjämförelsetjänster som finns för att hitta lägsta pris på plexiglas.

Se till att tänka över de olika egenskaper du vill att ditt plexiglas ska ha. Då det skiljer sig i storlek men även i tjocklek. Något som kan vara förödande om man köper fel.

Kortfattat om plexiglas

Plexiglas är som sagt ett varumärke och produkt som är tillverkat av akrylplast. Så om du inte hittar det du vill ha bland plexiglasen så fungerar nästan vilken annan typ av akrylplast. Vilket gör att man inte behöver känna sig tvingad till att använda just plexiglas. Däremot så har det i Sverige nästan blivit en synonym för just akrylplast så det är inte säkert att man köper just plexiglas. Även om det står så då butiken menar att det faktiskt är samma sak. Vilket det på ett sätt är då det i grunden är gjort av samma material.