Ska man fasadmåla själv eller ta hjälp av en målerifirma?

Fasadmålning är något som faktiskt tar både tid, energi och pengar och det är något som måste göras med jämna mellanrum. Om man redan från början har gjort en fasadmålning med en kvalitetsfärg. Då behöver man inte göra det lika ofta som om man använder en sämre färg. För det gör nämligen väldigt stor skillnad att använda sig av en kvalitetsfärg. Gentemot att använda sig av en färg som inte håller samma höga kvalitet. Det kan göra att istället för vart tjugonde eller vart tionde år så behöver man måla om fasaden vart femte år.

Därför ska man alltid se till att måla fasaden med en kvalitetsfärg. Då det helt enkelt i längden både blir billigare och enklare. För även om färgen av lägre kvalitet kan vara billigare så kommer det bli dyrare om man måste måla om oftare i slutändan.

Men en fasadmålning kräver ett rätt stort förarbete. Det är inget som går fort utan det kan ta rätt lång tid att genomföra. Beroende på vald färgtyp så kan olika typer av förberedelser behövas göras.

Behöver du hjälp från en målerifirma så kan Västra Götalands Tak AB hjälpa dig. De hjälper dig från projektering till slut och tar hand om hela processen. Kika in deras sida om deras måleritjänst för mer information och hitta kontaktuppgifter.

Fasadmålning – steg 1

Först och främst behöver man välja vilken färgtyp man ska måla om fasaden med. Beroende på vilken typ av färg som man använt tidigare eller som tidigare ägare målat med så kan det vara enkelt eller svårt. För om man inte vet vilken färg som fasaden målats med tidigare så kan det bli väldigt jobbigt att hitta samma färg.

Därför ska man alltid när man köper ett hus fråga om sådana saker så att man vet när det behövs vilken färg man ska använda. Eller att man åtminstone vet vilken färgtyp man ska använda sig av.

Men grundbiten är densamma för de flesta fasader och färgtyper. Man måste få bort löst sittande färg och man måste även tvätta delar eller hela fasaden innan man börjar måla. På det sättet kan man vara säker på att färgen inte släpper senare.

Fasadmålning – steg 2

Beroende på färgtyp så kan man antingen vara redo att måla eller så kan det behövas ytterligare förarbete. Vissa färgtyper kräver att all färg på fasaden tas bort. Det gäller nästan alltid om du målar med en ny färgtyp än vad som har använts tidigare. Därför ska man alltid kontrollera vilka förarbeten som de olika färgtyperna kräver.

Sen finns det ett par faktorer som kan spela in såsom fuktighet i fasaden eller vilken temperatur som det är när man målar om. För vissa färgtyper kan inte ha en fuktighetsgrad som är för hög då färgen kommer att släppa. Det får heller inte vara så kallt att det riskerar att frysa till då färgen garanterat inte kommer fästa ordentligt.

Därför är det viktigt att man följer alla anvisningar som gäller för färgtyp som man målar med. Man ska heller inte använda sig av färg som har gått ut eller som delvis har stelnat. Om man är osäker på om färgen går att använda så är det ofta bättre att köpa ny färg än att riskera att behöva göra om jobbet senare.